Haberler

Hareketsiz Oyun Önerileri

Oyun, çocukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimi için çok büyük bir öneme sahiptir. Oyunun güzel özellikleri, sadece hayal gücü ile kurulabilmesi veya evimizdeki malzemelerle hazırlayabilmemizdir. Bu yazımızda çocuğunuzun yaratıcı düşünme, gözlemleme, kritik düşünme gibi becerilerini geliştirecek, çok malzeme ve fiziksel hareket gerektirmeyecek dört oyun önerisi ile geliyoruz. Bu oyunlarla hem çocuklarınızın farklı gelişim alanlarını desteklemiş olacak hem de eğleneceksiniz :)

Etkinlik 1: Zincir Hikaye
Malzemeler: Hayal gücü :)
Gelişim alanları: Yaratıcı düşünme becerisi
Uygulama adımları: Bu oyunu üçten fazla kişi ile oynamak çok daha zevkli olacaktır.
İlk turda herkes bir cümle ile bir karakter tanıtır. “Eda 10 yaşında mutlu bir çocuk ve hayvanları çok sever.” İkinci kişi ilk karakterle bağlantılı yeni bir karakter tanıtır. “Cem Eda’nın ikiz kardeşi ve Eda’ya göre daha çabuk öfkelenen biri.” Ve herkes yeni bir karakter tanıtana kadar ilk tur devam eder. Diğer turlarda bu kişilerin gittiği yerlere ve yaşadıkları olaylara değinilir. Amaç hikayeyi olabildiğince anlamlı ve uzun tutmaktır. Hikaye bir anlatıcı sonlandırana kadar devam eder.

Etkinlik 2: Aklımdaki Nesne
Malzemeler: Hayal gücü :)
Gelişim alanları: Kritik düşünme becerisi, gözlemleme becerisi
Uygulama adımları: Bu oyunda bir kişi etrafında gördüğü nesnelerden birini aklında tutar, bu bir lamba, sürahi veya dosya olabilir. Karşıdaki kişi, ilk kişinin aklında tuttuğu nesneyi sorular sorarak bulmaya çalışır. Bu sorulara sadece evet/hayır cevabı verilebilir. Oyun başladığında her nesne için kişinin 10 soru hakkı vardır ve her soru 1 puandır. Kişi soru sordukça puan kaybeder, nesneyi ne kadar erken bulursa o kadar puan kazanır. En çok puanı kazanan kişi oyunu kazanır.

Etkinlik 3: Duygulu Mandal Kuklalar
Malzemeler: Mandal, renkli yumak ipler, beyaz kağıt, renkli keçeli kalem, yapışkanlı oynar göz, makas, yapıştırıcı
Gelişim alanları: İnce motor becerileri, duygu bilgileri 
Uygulama adımları: Malzemelerimizi hazırlıyoruz. Çocuklarla duygu durumları üzerine konuşuyoruz. 6 evrensel duyguyu baz alıyoruz (mutluluk, tiksinme, öfke, korku, şaşkınlık, üzüntü). Bu duyguları bilmeyen çocukların cevaplamasını sağlayarak bilgilendiriyoruz. Burada duygular üzerine daha uzun konuşulabilir. Ardından kağıda istedikleri dört duyguyu her biri için ayrı bir yüz olacak şekilde çizmelerini istiyoruz (yüzler yan olacak şekilde – bir örnek gösterilir). Bu yüzleri renklendirmelerini istiyoruz. Ardından bu yüzleri kesiyoruz ve ağız kısmını ileride yapıştırabilmek adına ayırıyoruz. Saçlar için ipliğimizi alıp elimizde yaklaşık 20 kere dolandırıyoruz. Ardından başka bir iple bu ipleri bağlayıp (yaş grubuna göre yardım gerekebilir), uçlarını kesiyoruz ve böylelikle saçlarımız hazır oluyor. Bir yapıştırıcı yardımıyla önce yüzü ardından saçı mandala yapıştırıyoruz. Dileyen çocuklar gözleri çizebilir, dileyenler ise yapışkanlı oynar göz kullanabilir. Ardından hep beraber etrafı topluyoruz ve çocukların her birinin kısa bir olay anlattıkları bir kukla şov yapmasını istiyoruz, düşünmeleri için kısa bir süre verilip ardından kim gönüllü olursa onunla devam edilebilir. Her bir duygu üzerine konuşup bu duyguları ne olunca hissediyoruz, en son ne zaman hissettik, sonrasında ne yapabiliriz gibi sorular üzerine konuşuyoruz.

Kaynak: https://www.momsandcrafters.com/clothespin-paper-puppets/



Etkinlik 4: Yumurta Kabından Civcivler
Malzemeler:
Karton yumurta kutusu, turuncu ve sarı karton, makas, sarı boya, kalem, yapıştırıcı
Gelişim alanları: İnce motor kabiliyeti (makas kullanma), sorgulama yetileri (yönlendirme soruları ile çalışılabilir: civciv nereden gelir, büyüyünce ne olur, nasıl ses çıkarır vs.)
Uygulama adımları: Çocuklara civcivlerin nerede geldiği sorulur. Hiç gerçek hayatta bir civciv görmüşler mi, civciv nasıl ses çıkarır gibi sorularla çocuklar etkinliğe çekilir ve bugün kendi civcivlerimizi yapacağımız söylenir. Yumurta kutusunun tek tarafından birbirine bağlı iki kısım kesilir, arka taraftan bantlanarak birbirlerine sabitlenir. Ardından bu kısımlar sarı rengine boyanır. Kartonlardan çok küçük bir parça şeklinde kol ve ağız yapabilmek için kartonlar kesilir ve boyadığımız yumurta kabına yapıştırılır. Yumurta kabını kapadığımızda gözlerini de çizeriz, ve tamam. Civcivlerimiz hazır!

Kaynak: https://bastelnx.healthwoman.site/2020/01/25/10-bricolages-de-paques-a-faire-avec-vos-enfants-4/basteln-kinder-herbst/admin/



Oyunlar için her zaman elimizde malzeme olması gerekmez, hayal gücümüz ve kelimelerimiz bizlere yeterli olanağı sağlayabilir. Dilerim bu oyun önerilerini severek uygularsınız.
Görüşmek dileğiyle.
                                                                                                                                     Psikolog Ece Aksu