Haberler

Koronavirüs Sürecine Dair Sık Sorulan Sorular

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını akıllara gelen birçok sorunun cevapsız kalmasına sebep oldu. Kanser tedavisi gören çocukların süreçlerine yönelik ailelerden gelen soruları Sosyal Çalışmacı İpek Bahtiyar Çocuk Kanseri Bilgi Ağacı için yanıtladı.

Virüs nedeniyle hastanelere gidilmemesi gerektiği söyleniyor, ne yapmalıyım?

COVİD-19’un bulaşma riskinin önüne geçmek adına hastanelere gidilmemesine dair uyarıların dikkate alınması gerekiyor. Ancak hastaneye gidip gitmeme konusunda danışmanız gereken ilk kişi tedavi sürecinizi takip eden doktorunuzdur. Doktorunuz tedavi programı doğrultusunda hastaneye gitmeniz konusunda sizi bilgilendirecektir. Eğer olası bir risk görülüyorsa sağlığınızı tehlikeye atmamak adına tedavi programınızı ileri bir tarihe alınabilir.

Çocuğumun kemoterapi günü geldi ve sokağa çıkma yasağı var. Hastaneye nasıl gidebiliriz?

Ülkemizde COVİD-19 salgınına yönelik bir dizi önlem alınmıştır. Bu önlemlerden biri de kronik hastalığı bulunan kişilerin sokağa çıkma yasağına yöneliktir. Kronik hastalığı bulunan hastaların tedavi alabilmeleri için 155, 156 veya 112 hatlarını telefonla arayarak tedavi süreçlerine yönelik durumun bildirilmesi gerekir. Görüşmelerde size ikamet ettiğiniz yer, tedavi için gideceğiniz yer ve tarihle ilgili sorular sorulacaktır. Sonrasında İlçe Sağlık Müdürlüğü’ndeki ilgili personel sizinle iletişime geçerek hastaneye gitmeniz konusunda nasıl adımlar izleyeceğiniz ve nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili bilgilendirme yapacaktır. Eğer şehir dışından gelecekseniz seyahat izin belgesi talep etmeniz gerekmektedir.

İstanbul dışında yaşıyoruz ve koronavirüs öncesinde ayda bir çocuğumun kontrolleri için İstanbul’a geliyorduk. 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren şehirler arası ulaşım yasağı kalktı ancak 18 yaş altının sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Çocuğumu kontrole nasıl götürebilirim?

İlk olarak tedavi programınızı takip eden doktor ile iletişim kurmalısınız. Doktorunuz kontrol için İstanbul’a gelmenin gerekli olduğu iletirse e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla başvuru yapıp “Seyahat İzin Belgesi” alabilirsiniz.  Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  • E-devlet sistemine giriş yapılır.
  • “Merhaba, size nasıl yardım edebilirim?” bölümüne tıklayarak “Seyahat İzin Belgesi” yazılır. Bu kısım sizi İç İşleri Bakanlığı’nın “E-Başvuru” bölümüne yönlendirecektir.
  • “Yeni Başvuru” sekmesi seçilerek başvuru türü “Seyahat İzin İşlemleri” olarak seçilir. Bu kısımda hangi araçla seyahat edileceği ve hangi ilde bulunulduğu da belirtilmelidir.
  • Yönlendirildiğiniz sayfada “Başvurulacak Taşra Teşkilatı”, “Konu”, “Başvuru Metni”, “Şu An Bulunduğunuz Adres”, “Gidilecek İl”, “Seyahat Gerekçesi” ve “Gidiş-Dönüş Tarihi” ne ilişkin bilgileri yazmanız beklenir. Aynı zamanda “Başvuru Belgeleri” kısmına çocuğa ait sağlık raporunun yüklenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
  • Yukarıdaki bilgileri doldurmanız ve istenilen belgeleri sisteme yüklemenizin ardından işleminizi onaylamak için sayfanın sonunda yer alan kutucuğa “Evet” yazarak işleminizi tamamlayabilirsiniz. İşlemin onaylanmasından önce iletişim bilgilerinizin güncel olduğundan emin olmanız önemlidir. Unutmayın, eğer bilgiler güncel değilse sizinle iletişime geçilmesi mümkün olmayacaktır.

Başvurunun tamamlamasını takip eden birkaç gün içerisinde şehirler arası seyahat etme durumunuzla ilgili telefonunuza kısa mesaj gelecektir. Seyahatiniz boyunca yetkili kişiler mesajı görmek isteyebilirler bu sebeple kesinlikle silmemelisiniz. Kısa mesajı göstermediğiniz takdirde hakkınızda yasal işlem başlatılabilir ve para cezasına tabii tutulabilirsiniz.

Çocuğum şu an hastanede yatarak tedavisine devam ediyor, virüs çocuğuma bulaşır mı?

Virüs, korana virüsünü taşıyan hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağza temas etmek risklidir. Unutmamalısınız ki tedavi sürecinde tedavi gören çocuğu ve çocuğun refakatçisini riske atmamak adına üst düzey önlemler gerek hastane yönetimi gerekse de tedavi ekibi tarafından alınmıştır.

Çocuğumun kullandığı ilaçların rapor süresi geçti. Raporu yenilmek için ne yapmam gerekiyor?

Raporunuzu yenilemek için hastaneye müracaat etmenize gerek yoktur. Kullandığınız raporun süresi 1.1.2020 tarihinde veya sonrasındaki bir tarihte sona ermişse raporunuz ikinci bir talimata kadar geçerliliğini koruyacaktır. Size en yakın eczaneden, SGK tarafından belirlenen kurallara uygun olarak ilacınızı alabilirsiniz. Reçeteye gereksinim yoktur.

Bilgi için bkz. İlgili Genelge: T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 14500235-403.99 sayılı, Poliklinik ve Sağlık Raporları Hakkında Alınacak Tedbirler konulu, 26/03/2020 tarihli Genelge; https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/36988,poliklinik-ve-saglik-raporlari-hakkinda-alinacak-tedbirlerpdf.pdf?0

Çocuğumun süreli özel gereksinim raporunun (eski adıyla engelli raporu) süresi bitti, yenilemek için nasıl bir yol izlemeliyim?

Raporunuz 1.1.2020 veya sonraki bir tarihte sonlanmışsa ikinci bir talimata kadar geçerliliğini koruyacaktır. Raporunuzu yenilemek için hastaneye müracaat etmenize gerek yoktur.

Unutmayın tedavi programınıza yönelik endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Bu süreçte sağlık personelleri sizlere kolaylaştırıcı hizmetler sunma konusunda yardımcı olacaktır. COVİD-19’a yönelik daha detaylı bilgi almak istiyorsunuz 184 numaralı telefon hattını da arayabilirsiniz.