Haberler

Mindfulness Nedir?

Uzman Klinik Psikolog Ecem Yılmaz'la "Mindfulness"ın önemi üzerine konuştuk. 

Mindfulness nedir?

Mindfulness, içinde bulunduğumuz anı şimdi ve burada olanı farkında olarak kendimizle özdeşleştirmeden yargısız bir biçimde her an bilinçle var olmak demektir. Bir tedavi biçimi değildir. Zihnimizin nasıl işlediği duygu ve düşüncelerimizin davranışlarımız üzerindeki etkisinin farkına varmamızı sağlayan bir yaşam biçimidir.

Mindfulness ne işe yarar?

Çocuklar da yetişkinler gibi gergin, mutsuz, korkmuş, yalnız, değersiz gibi birçok zorlayıcı duyguyu bedenlerinde hissederler. İçinde bulunduğumuz hızlı hayatın koşturmacasında aşırı uyaranlara ve dikkat dağıtıcı durumlara maruz kalırlar. Mindfulness, yani farkındalık, çocuklarımızın bu duygu ve düşünce deryasıyla yüzleşme becerilerini geliştiren bir yoldur. Çocuklara dünya üzerinde sadece var olmanın rahatlığını ve kırgınlığını bilincine vararak dalgalarla savaşmanın kar etmediğini öğretir ve onları iyi bir sörf ustası haline gelerek dalgalarla dans etme becerisi kazandırır.

Çocuklarla Yapılabilecek Mindfulness Alıştırması

Çocuklara hava durumunu anlatan resimler çizdirebilir ya da öncesinde gazete ve dergilerden bununla ilgili görseller bularak kesmelerini isteyebilirsiniz. Bunu yapmamızdaki amaç, çocukların sözle ifade edilen durumlardan ziyade görerek, dokunarak daha fazla şey öğrenmeleridir.

Günlük hava durumu takvimi hazırlayabilir, yapışkanlı kağıtları (post-it) kullanarak ruhsal hava durumlarını takip edebilirsiniz.

Hava; güneşli, hafif bulutlu, açık, yağmurlu ve gök gürültülü olabilir.

Şimdi, bu ön hazırlıkları yaptıktan ve bilgileri verdikten sonra hazırız!

Çocuktan burnundan derin bir nefes almasını isteyerek bir süre içeride o nefesi tutmasını, ardından tekrar güçlü bir rüzgarla nefesi bırakmasını isteyin. Bunu 3 kez tekrar ettikten sonra dikkatini sadece hislerine vermesini isteyin.

Hava durumunu değiştiremediğimiz gibi ruh halini de değiştirmek için çaba sarf etmemesini, sadece olanı farkında olmasını hatırlatın. Ve sorun, “Bugün içindeki hava nasıl?”

Kendi hava durumunu fark ettikten sonra tekrar derin bir nefes alıp, bir süre içinde tutup, sonra o nefesi yavaşça dışarıya bırakmasını isteyin. Önemli olan fark etmesi ve içindeki hali bilmesidir. Öfkeli, mutsuz, korkmuş ya da mutlu hissedebilir. Bunu bilmek duygularına karşı şefkatle bakmayı öğretecek ve kendine daha nazik olacaktır.

Bu egzersizi yaptıkça içindeki hava durumunu tespit etmesi de kolaylaşacaktır.