Haberler

Ebeveynlere İletişim Notları

Kanser tedavisi konan çocuklar aynı anda birçok farklı duygu yaşarlar. Bazen hastalıklarının sebebini yaptıkları bir şeyin cezası olarak düşünürler. Doğru iletişim ise anlaşılmış hissetmelerini sağlayarak tedaviye uyumlarını arttırır.

Peki kanser tanısı alan çocuğumuzla iletişim kurarken nelerden faydalanabiliriz? Aşağıdaki maddeleri çocuğunuzla sözlü, resim ya da oyun yoluyla uygulayabilirsiniz. Çocuğunuzun kişisel zevklerini ve becerilerini dikkate alarak değişiklikler yapabilirsiniz.

  • Kanser tanısı ve tedavisinin çocuğun hayatında yarattığı değişiklikleri fark edin ve ona da sorun. Değişim kavramını anlatarak çocuğa destek olabilir, değişimlerini çizmesini de isteyebilirsiniz.
  • Kaygı üzerine konuşun. Kaygı bedensel belirtilerin yoğun olduğu bir duygudur. Çocuğa kaygıyı sözle ya da resim yoluyla anlatarak normalize etmesini sağlayın. Değişen rutinler ve bilinmezlik herkeste kaygı yaratır. Kendi kaygılarınızı da fark edin.
  • Duygularını anlamaya çalışın. Çocuğunuz daha önce bilmediği ya da bildiği duygularla farklı yoğunlukta karşılaşabilir. Bu duygularla ne yapacağını ya da bu duyguların isimlerini bilmediği için karmaşık hissediyor olabilir. Duyguları tanımlamasını ve duyguların doğal olduğunu öğretin.
  • Etkili iletişim kurun. Sevdiklerimizle temasta kalmak hepimize güven verir ve zor duygularla baş etmemizde yardımcı olur.
  • Hastalıkta uyulması gereken kuralları gelişim düzeyine uygun olarak anlatın. Böylece çocukta belirsizlikler ortadan kalkacak ve hastalığa uyum sağlaması kolaylaşacaktır.
  • Sevdiği bir oyuncak, kişi, renk, şarkı gibi destek kaynaklarını hatırlatmak da kendisini iyi hissetmesini sağlar. Olumlu davranışlarını pekiştirin. Gelecekle ilgili hayaller kurun.
  • Ebeveyn olarak sizin de bu süreçten etkilenmeye hakkınız olduğunu ve duygularınızı ifade etmekte zorlanabileceğinizi kabul etmenizi ve gerektiği noktada bir uzmana danışmanınızı öneririz.